Специални

„Гледайте как се движим“: Инициативата на Adidas, която издига гласа на жените чрез изкуство

„Гледайте как се движим“: Инициативата на Adidas, която издига гласа на жените чрез изкуство
Admin

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

„Вижте как се движим“ е името на инициативата, с която adidas се стреми да насърчи жените да надигнат гласа си и по този повод го прави чрез градско изкуство.

Като част от инициативата „Гледайте ни как се движим“, adidas събра четирима пластични художници, които чрез своите платна и стенописи изразиха чувствата, желанията и мечтите на хиляди мексикански жени, които бяха насърчени да споделят своите опасения чрез динамика, извършена от марката през предходните дни. Чрез стенописи и платна в различни части на Мексико Сити, неомуралистката Диана Ордонез, известна като Ледания; илюстраторката Жанин Низ; визуалният художник Krysia González и илюстраторът Tysa Paulina, оформиха четири стенописа, които отразяват силата, енергията и духа на жените да следват собствения си път и да се отърват от това, което е насаждано от обществото.Две от стенописите са в квартал Roma Norte, на кръстовището на улиците Mérida и Tabasco, друг в детските градини Coyoacán, а другите две платна са на Atlixco 91, в квартал Condesa, във водещия магазин на adidas Originals. Като част от тази кампания adidas стартира манифест, призоваващ за силата на жените да „не следват никого“, освен „собствения си глас“. „Защото да оставим някой друг да решава вместо нас е начин да отнемем живота ни: „Нашият живот““, гласи манифестът, въплътен в някои от стенописите и в социалните мрежи на спортисти, артисти и приятели на марката, които бяха в задължение да разпитва жените за ролята на жените днес или за онези неща, които обществото винаги им е забранявало да правят само защото са жени.

„Улицата принадлежи на всички“

Илюстраторът Janin Niz се надява да види все повече и повече жени, участващи в публичното пространство, правейки стенописи, рисувайки, поставяйки, графити с всякакви форми, цветове и размери, всяка техника е валидна, ако имате, за да изразите колективно или индивидуално мислене, казва той, защото „улицата принадлежи на всички“.Тя е една от жените художнички, поканени от adidas да се намесят в публичното пространство, по-специално, стена, разположена на кръстовището на улиците Мерида и Табаско, в квартал Roma Norte. Джанин тръгва от идеята на тези хиляди жени, които споделят мнението си, за да ги концептуализира в стенопис, в който основната идея е да изрази силата на женската връзка. Целта на художника е да накара жените да се „почувстват прегърнати“ с това послание.

Жените могат да правят каквото си искат

Посланието на работата на Tysa Paulina е просто, но силно: „Можеш да правиш каквото поискаш!“. Художничката, с 16-годишен опит, се сблъска с минимизирането на работата си в графити само заради това, че е жена, така че този стенопис беше възможността тя да повтори на жените, че имат способността да правят каквото си искат и че са достоен за уважение.„Стените говорят за неща, които искам да се случат: съюз и уважение към нас“, казва тя. Стенописът му може да се види в същите координати като този на Джанин, на кръстопътя на Мерида и Табаско, в квартал Рома Норте.

Може да ви заинтересува: Феминизмът в юношеството

Свят без бариери за жените

Стенописът на визуалната художничка Krysia González е вдъхновен от силата на волята на жените да се движат, създават и трансформират живота и средата си. В сцената на пиесата могат да се видят няколко жени, които тичат и разбиват бариери, за да постигнат цел. „Трябва да си представим един свят без изключения, в който не е странно да се построи стена на улицата, да се тренира футбол или танц на пилон, както споменават момичетата в проучванията на adidas“, обяснява авторът. От едната страна на детските стаи на Coyoacán има стенопис на този визуален артист, заедно с манифеста „Гледайте ни как се движим“, изписан на стената.

Борец за собствените си мечти

Във водещия магазин на adidas Originals в Atlixco има свободен боец, който преследва свободата си и собствените си представи за живота. Ето как неомуралистът Даяна Ордонез, артистично известна като Ледания, описва свободния боец, който играе главната роля в нейната работа. Ледания беше отговорна за изработването на платната, които днес красят стените на официалния магазин на марката и които изразяват цветовете, съставляващи дъгата, както и някои от другите й творби, които я поставиха на прицела на международната арт сцена.

И накрая, скоро ще бъде направен пети стенопис. Той ще отговаря за мексиканския художник Кристиан Кастанеда и ще се намира на Av. Chapultepec 434. АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА ВАС И ВСИЧКИ ВАШИ ЛЮБИМИ СПИСАНИЯ! https://editori altelevisa.pressreader.com/ Следвайте ни в Instagram: @revistatumexico

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Препоръчано

Тази страница на други езици: